Proteesinhoito-ohjeet

Erikoishammasteknikko Pekka Juurikon
12 neuvoa hammasproteesin käyttäjälle

1. Hammasproteesien ja suun hoito on yhtä tärkeää kuin omien hampaiden hoito.

2. Tekohampaat tuskin koskaan ovat omien hampaiden veroiset.

3. Kotihoito on tärkein osa suun ja proteesien hoitoa.

4. Pese suu ja proteesisi huolella aamuin illoin. Proteesia varten on olemassa kovia proteesihammasharjoja. Ikenien ja kielen harjaamiseen voit käyttää erikoispehmeätä hammasharjaa. Sähköhammasharja on myös käyttökelpoinen proteesien ja suun puhdistukseen.

5. Huuhtele suu ja proteesisi ruokailtuasi, aina kun se on mahdollista. Suuvetenä on vesi vanhin voitehista, vaikkapa mieto suolavesi tai voit käyttää myös mietoja suuvesiä. Apteekista ja luontaistuotekaupoista voit kysyä sellaisia.

6. Voit pitää hammasproteesia suussa nukkuessasikin, kunhan muistat pestä sekä suun että proteesit nukkumaan mennessäsi.

7. Jos pidät proteesin poissa suusta pidemmän aikaa, pese se hyvin ja säilytä puhtaana. Proteesin saa säilyttää kuivana.

8. Jos hammasproteesi kuitenkin aiheuttaa hankautumia tai muuta kipua, käänny erikoishammasteknikon puoleen.

9. Käy säännöllisesti, yleensä noin joka toinen vuosi, erikoishammasteknikolla suun ja proteesien tarkastuksessa. Tarvittaessa erikoishammasteknikko ohjaa sinut jatkohoitoon hammaslääkärille.

10. Huollata hammasproteesisi määräajoin. Suun tilanteesta ja proteesin iästä riippuen, yleensä noin 1–3 vuoden välein.

11. Uusi proteesisi noin 10 vuoden välein.

12. Mitä tahansa apua tai tietoa tarvitsetkin hammasproteesiasioissa, ota yhteys erikoishammasteknikkoon – Hammaspekkaan.