40 vuotta yrittäjänä

Pekka Juurikko 40 vuotta yrittäjänä

Erikoishammasteknikko Pekka Juurikko aloitti yrittämisen hammasteknisellä alalla Porvoossa 40 vuotta sitten ja vietti avoimien ovien päivää tiistaina 15.3.2016 Lundinkatu 10 B 44 olevassa työpaikassaan, joka käsittää vastaanottotilan ja hammaslaboratorion.

Pekka Juurikon kertomaa:

Tulin Porvooseen työnopettajani Anders Blomin, silloisen hammastekniikan grand old manin, innoittamana.

Anders soitti ennen joulua 1975 ja kertoi Porvoossa olevan laboratorion myynnissä. Empimiseeni hän vastasi: ”Kyllä  sinä siellä pärjäät, jos kuka!” Joulun jälkeen sitten matkustin Keuruulta, jossa työskentelin Voitto Saaren hammaslaboratoriossa, junalla Porvooseen tapaamaan Stefan Johanssonia. Hän halusi muuttaa perheineen Ruotsiin. Hänen ruotsalainen vaimonsa, Agneta Taube, oli hammasteknikko hänkin, ja toiminut Stefanin opettajana hänen opiskellessaan hammasteknikoksi Ruotsissa.

Kaupat tehtiin. Tulin Porvooseen ja työskentelin yhdessä Stefanin kanssa maaliskuun alusta pari viikkoa. 15.3.1976 Porvoon hammastekninen laboratorio Oy siirtyi omistukseeni. (Nykyinen Porvoon hammaslaboratorio Pureart )

Aloitin yksin, ja vajaan kymmenen vuoden jälkeen meitä oli yhteensä 10 hampaantekijää. Nuorella käsityöyrittäjällä oli täysi työ saada toiminta kannattavaksi ja oma työaikansa riittämään. Päivät olivat pitkiä ja venyivät ajoittain yli yönkin. Sitä menoa kesti monta vuotta, mutta sitten halusin saada muutosta aikaiseksi. Yrittäjille järjestetyillä kursseilla pääsin tutustumaan omaan toimintaani laskentatoimen kautta ja myös työn rationalisointikurssien avulla. Opiskelin myös Ryhmätyö Ry koulutusorganisaation kautta itseni johtamista.

Opin saatuani halusin vähentää asiakkaita ja työntekijöitä. Noin kolmessa vuodessa työntekijämäärä väheni seitsemään ja sain järkeistettyä omaa ajankäyttöni sekä tuplattua tuloni. Viisas pääsee vähemmällä! Siinäpä ajateltavaa niille yrittäjille, jotka tuskailevat ajan riittämättömyyden kanssa.

Hinta ei ole koskaan ollut varsinainen kilpailuvalttini. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, olen taatusti kokonaistaloudellinen asiakkailleni. Pyrin mieluummin laatuun ja hyvään palveluun kuin tekemään halvalla jotain äkkiä! Tästä ominaisuudestani myös asiakkaani ja kollegani ovat kertoneet minua arvostavansa.

Riskinottokykyni meni vähän ”överiksi” luottaessani 1980 luvulla Veli Toukomiehen pelibisnekseen. Perustin hänen kanssaan peliyhtiöitä ja takasin yhtiöiden lainoja. Peliyhtiöiden toiminta ajautui vakaviin vaikeuksiin ja konkursseihin 1990-luvun alussa. Sieltä kaatui niskaani noin 10 miljoonan silloisen Suomen markan velat. Siitä seurasi parinkymmenen vuoden ”velkavankeus” sekä oman yritystoiminnan supistaminen ja siirtyminen hammaslaboratorioalan yrittäjästä erikoishammasteknikon ammatinharjoittajaksi.

Mukavasti erikoishammasteknikon työ on onnistunutkin, vaikka eniten minua kiinnosti kruunu- ja siltaproteesien teko implanttitöineen. Erikoishammasteknikon ammattia harjoittaen minun oli kuitenkin helpompi taistella oikeudestani elättää itseäni omalla työlläni, sekä myös nauttia työni hedelmistä niinä parina kymmenenä ”velkavankeusvuotena”. Työllistin koko ajan myös yhden hammaslaborantin.

Opiskelin myös työnohjaajaksi sekä johtajuuden olemusta Ryhmätyö Ry:ssä ryhmätyömenetelmin noina vaikeina vuosina. Opiskelu oli itseni hoitamista ja äärimmäisen hyödyllistä tilanteeni käsittelemiseksi sekä itseni johtamisessa. Olen kiitollinen yhteistyöstä kouluttajilleni ja opiskelukumppaneilleni.

Työnohjaajana olen ohjannut yhteistyöhön hyvällä menestyksellä muun muassa erään kaupungin poliisilaitoksen komisariota ja ylikonstaapeleita. Työnohjaus oli antoisaa ja inspiroivaa varsinkin silloin, kun yhteistyö ohjattavien kanssa lähti toimimaan. En kuitenkaan jatkanut sitä työtä, koska hammasteknikon ammatti ja minulle rakas ratsastusharrastus jo veivät ajastani niin suuren osan. Olisin hajottanut itseäni liikaa.

Olen osallistunut ammattikuntani kehittämiseen ja aseman parantamiseen vuosien ajan, sekä Hammaslaboratorioliiton, että Erikoishammasteknikkoliiton hallituksissa ja myös puheenjohtajana.

Ansioistani ammatissani minut on valittu vuoden erikoishammasteknikoksi vuonna 2010. Olen myös Erikoishammasteknikkoliiton kunniajäsen.

Ratsastusharrastukseni myötä olen tullut osallistuneeksi myös vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön ja minut on ylennetty reservin sotilasmestariksi. Olen myös Ratsumieskillan Uudenmaan Eskadroonan kunniajäsen.

Erikoishammastekot ovat hakemassa lisäoikeuksia hammaslääkäreille

Lisäoikeudet oikeuttaisivat hammaslääkärin harkintansa mukaan käyttämään erikoishammasteknikon ammattiosaamista enemmän hyödyksi suun terveydenhuollossa. Tämä olisi oiva tapa mm. terveyskeskuksien hammashoitoloiden työpaineiden keventämisessä. Silloin hammaslääkäri voisi suunnata työaikansa enemmän omalle tiedekorkeakoulupohjaiselle erityisosaamisalueelleen.

Erikoishammasteknikkoliitossa uskotaan esityksen toteutuvan varsinkin jos hammaslääkärit tällaisen oikeuden haluavat!

40 onnistunutta yrittäjävuotta hammasteknisellä alalla on nyt takanani ja suunnittelen jatkavani vielä viisi vuotta. Jos luoja suo.